Acerola - moc witaminy C, siła organizmu i potęga odporności
Acerola, a w domyśle witamina C. Witamina C, a w domyśle odporność. W obu przypadkach skojarzenia są bardzo dobre, ponieważ ta niepozorna roślina to prawdziwy skarbiec kwasu L-askorbinowego, który pozytywnie oddziałuje na układ immunologiczny. Jednak w aceroli drzemie znacznie więcej prozdrowotnych właściwości, a substancje w niej zawarte wpływają korzystnie także na naszą urodę! A zatem czytaj na zdrowie i poznaj wszystkie sekrety rośliny, którą można spotkać na Karaibach, w Meksyku, Teksasie oraz w północnej części Ameryki Południowej.
Witamina C - dlaczego jest taka ważna?
Czy także i Ciebie już od dziecka wszyscy dorośli zachęcali do jedzenia warzyw i owoców? Z pewnością tak. Dziś odpowiemy sobie na pytanie dlaczego, a przy okazji wyjaśnimy zbawienne działanie witaminy C na organizm i funkcjonowanie układu immunologicznego.
Dlaczego witaminy są takie ważne
Zacznijmy od tego, że witaminy pełnią szereg bardzo ważnych funkcji. Między innymi stanowią budulec kości, zębów, skóry i włosów, regulują gospodarkę wodno-elektrolitową oraz biorą udział w wielu procesach metabolicznych. Innymi słowy witaminy sprawiają, że organizm działa jak dobrze naoliwiona maszyna oraz mają istotny wpływ na procesy komórkowe. Nie możemy bez nich żyć, a nie możemy ich wytwarzać (z wyjątkiem witaminy D), więc musimy pozyskiwać witaminy z żywności.
Witamina C i jej rola w organizmie
Podobnie jak wszystkie inne witaminy, witamina C (czyli kwas L-askorbinowy) odgrywa szczególną rolę w organizmie, ponieważ:
• pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego;
• pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych;
• wspiera układ odpornościowy;
• przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia;
• bierze udział w licznych procesach metabolicznych;
• uczestniczy w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów;
• uczestniczy w syntezie hemoglobiny, erytrocytów i niektórych hormonów;
• zwiększa przyswajanie żelaza;
• obniża ciśnienie krwi;
• reguluje stężenie glukozy;
• obniża poziom złego cholesterolu;
• hamuje odkładanie złego cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych;
• uszczelnia naczynia krwionośne;
• wpływając na wzrost produkcji prostaglandyn, obniża ryzyko chorób serca;
• zapobiega nowotworom, zwłaszcza jelita grubego, żołądka i przełyku;
• łagodzi reakcje alergiczne.
A zatem wpisując do wyszukiwarki słowa „co robi witamina C” lub „jak witamina C wpływa na organizm”, otrzymasz długą listę właściwości oraz wykaz zalet kwasu L-askorbinowego. My jednak chcemy nieco bardziej szczegółowo omówić wpływ witaminy C na odporność, ponieważ właśnie z tą funkcją najczęściej witamina C jest kojarzona.
Witamina C a odporność
Dlaczego witamina C pozytywnie wpływa na odporność? Odpowiedź na to pytanie zawiera się właściwie w powyższym wykazie, ponieważ prawidłowe funkcjonowanie organizmu w znacznej mierze przekłada się na właściwe reakcje układu immunologicznego.
Obalmy mit
• Przyjmowanie witaminy C skróci czas choroby
Warto przy okazji obalić mit, że doraźne przyjmowanie witaminy C skraca czas choroby lub łagodzi jej objawy. Tę tezę obaliły badania przeprowadzone w 2007 roku, które jednocześnie dowiodły, że dieta o pożądanej zawartości witaminy C lub jej suplementowanie może zredukować podatność na przeziębienia i infekcje. Nie zmienia to faktu, że deficyty witaminy C mogą wpłynąć negatywnie na stan naszego zdrowia i właściwe funkcjonowanie organizmu. A zatem warto dbać o jej dostarczenie organizmowi przez cały rok, a zwłaszcza w okresach poprzedzających sezony grypowe.
Gdzie występuje najwięcej witaminy C?
Na to pytanie możemy udzielić bardzo konkretnej odpowiedzi, ponieważ acerola to krzew, którego owoce znane są z ponadprzeciętnej zawartości witaminy C. Szacuje się, że 100 g świeżej masy owoców może zawierać nawet 1000-4500 mg kwasu askorbinowego, tymczasem według różnych źródeł dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi odpowiednio:
• 40-50 mg u dzieci;
• 75 mg u kobiet;
• 90 mg u mężczyzn.
Innymi słowy, jedna szklaneczka soku z aceroli dostarcza tyle witaminy C, co 5 kg truskawek lub pomarańczy.
Acerola - właściwości zdrowotne
Oprócz bardzo wysokiej zawartości witamy C acerola obfituje także w witaminę A, witaminy z grupy B, a także wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan, sód, potas i cynk. W jej składzie występują także korzystne dla naszego zdrowia białko, kwas jabłkowy, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, a także spore pokłady beta-karotenu oraz flawonoidów.
Acerola - działanie
Tak bogaty skład cennych substancji sprawia, że acerolę zalicza się do roślin leczniczych o szerokim spektrum oddziaływania. Z tego względu spożywanie aceroli lub jej suplementacja:
• wspiera układ odpornościowy, a tym samym obniża ryzyko i przebieg infekcji;
• wspomaga układ nerwowy;
• pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym;
• zmniejsza zmęczenie i przyspiesz regenerację organizmu;
• przyczynia się do utrzymania dobrej kondycji psycho-fizycznej;
• zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego;
• zwiększa ostrość widzenia;
• wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne.
Co więcej, acerola pozytywnie wpływa także na naszą urodę, ponieważ:
• pomaga walczyć z trądzikiem;
• opóźnia procesy starzenia się skóry (np. powstawanie zmarszczek);
• nadaje skórze zdrowy koloryt;
• przyspiesza opalanie.