Twoje zakupy
Prezent do zamówienia
Przejdź do koszyka
https://static.nutridome.pl/svg/Nutridome_logotype_brand.svg

Wysyłka gratis od 299 zł

Acerola - moc witaminy C, siła organizmu i potęga odporności

Acerola, a w domyśle witamina C. Witamina C, a w domyśle odporność. W obu przypadkach skojarzenia są bardzo dobre, ponieważ ta niepozorna roślina to prawdziwy skarbiec kwasu L-askorbinowego, który pozytywnie oddziałuje na układ immunologiczny. Jednak w aceroli drzemie znacznie więcej prozdrowotnych właściwości, a substancje w niej zawarte wpływają korzystnie także na naszą urodę! A zatem czytaj na zdrowie i poznaj wszystkie sekrety rośliny, którą można spotkać na Karaibach, w Meksyku, Teksasie oraz w północnej części Ameryki Południowej. 

Witamina C - dlaczego jest taka ważna?

Czy także i Ciebie już od dziecka wszyscy dorośli zachęcali do jedzenia warzyw i owoców? Z pewnością tak. Dziś odpowiemy sobie na pytanie dlaczego, a przy okazji wyjaśnimy zbawienne działanie witaminy C na organizm i funkcjonowanie układu immunologicznego.

Dlaczego witaminy są takie ważne

Zacznijmy od tego, że witaminy pełnią szereg bardzo ważnych funkcji. Między innymi stanowią budulec kości, zębów, skóry i włosów, regulują gospodarkę wodno-elektrolitową oraz biorą udział w wielu procesach metabolicznych. Innymi słowy witaminy sprawiają, że organizm działa jak dobrze naoliwiona maszyna oraz mają istotny wpływ na procesy komórkowe. Nie możemy bez nich żyć, a nie możemy ich wytwarzać (z wyjątkiem witaminy D), więc musimy pozyskiwać witaminy z żywności. 

Witamina C i jej rola w organizmie

Podobnie jak wszystkie inne witaminy, witamina C (czyli kwas L-askorbinowy) odgrywa szczególną rolę w organizmie, ponieważ:


    • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego; 

    • pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych;

    • wspiera układ odpornościowy;

    • przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia; 

    • bierze udział w licznych procesach metabolicznych;

    • uczestniczy w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów;

    • uczestniczy w syntezie hemoglobiny, erytrocytów i niektórych hormonów;

    • zwiększa przyswajanie żelaza;

    • obniża ciśnienie krwi;

    • reguluje stężenie glukozy;

    • obniża poziom złego cholesterolu;

    • hamuje odkładanie złego cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych;

    • uszczelnia naczynia krwionośne; 

    • wpływając na wzrost produkcji prostaglandyn, obniża ryzyko chorób serca;

    • zapobiega nowotworom, zwłaszcza jelita grubego, żołądka i przełyku; 

    • łagodzi reakcje alergiczne. 


A zatem wpisując do wyszukiwarki słowa „co robi witamina C” lub „jak witamina C wpływa na organizm”, otrzymasz długą listę właściwości oraz wykaz zalet kwasu L-askorbinowego. My jednak chcemy nieco bardziej szczegółowo omówić wpływ witaminy C na odporność, ponieważ właśnie z tą funkcją najczęściej witamina C jest kojarzona. 

Witamina C a odporność

Dlaczego witamina C pozytywnie wpływa na odporność? Odpowiedź na to pytanie zawiera się właściwie w powyższym wykazie, ponieważ prawidłowe funkcjonowanie organizmu w znacznej mierze przekłada się na właściwe reakcje układu immunologicznego.  


Obalmy mit 


    • Przyjmowanie witaminy C skróci czas choroby


Warto przy okazji obalić mit, że doraźne przyjmowanie witaminy C skraca czas choroby lub łagodzi jej objawy. Tę tezę obaliły badania przeprowadzone w 2007 roku, które jednocześnie dowiodły, że dieta o pożądanej zawartości witaminy C lub jej suplementowanie może zredukować podatność na przeziębienia i infekcje. Nie zmienia to faktu, że deficyty witaminy C mogą wpłynąć negatywnie na stan naszego zdrowia i właściwe funkcjonowanie organizmu. A zatem warto dbać o jej dostarczenie organizmowi przez cały rok, a zwłaszcza w okresach poprzedzających sezony grypowe. 

Gdzie występuje najwięcej witaminy C?

Na to pytanie możemy udzielić bardzo konkretnej odpowiedzi, ponieważ  acerola to krzew, którego owoce znane są z ponadprzeciętnej zawartości witaminy C. Szacuje się, że 100 g świeżej masy owoców może zawierać nawet 1000-4500 mg kwasu askorbinowego, tymczasem według różnych źródeł dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi odpowiednio:


    • 40-50 mg u dzieci;

    • 75 mg u kobiet;

    •  90 mg u mężczyzn. 


Innymi słowy, jedna szklaneczka soku z aceroli dostarcza tyle witaminy C, co 5 kg truskawek lub pomarańczy. 

Acerola - właściwości zdrowotne

Oprócz bardzo wysokiej zawartości witamy C acerola obfituje także w witaminę A, witaminy z grupy B, a także wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan, sód, potas i cynk. W jej składzie występują także korzystne dla naszego zdrowia białko, kwas jabłkowy, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, a także spore pokłady beta-karotenu oraz flawonoidów.

Acerola - działanie

Tak bogaty skład cennych substancji sprawia, że acerolę zalicza się do roślin leczniczych o szerokim spektrum oddziaływania. Z tego względu spożywanie aceroli lub jej suplementacja:


    • wspiera układ odpornościowy, a tym samym obniża ryzyko i przebieg infekcji;

    • wspomaga układ nerwowy;

    • pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym;

    • zmniejsza zmęczenie i przyspiesz regenerację organizmu;

    • przyczynia się do utrzymania dobrej kondycji psycho-fizycznej;

    • zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego;

    • zwiększa ostrość widzenia;

    • wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne.


Co więcej, acerola pozytywnie wpływa także na naszą urodę, ponieważ:


    • pomaga walczyć z trądzikiem;

    • opóźnia procesy starzenia się skóry (np. powstawanie zmarszczek);

    • nadaje skórze zdrowy koloryt;

    • przyspiesza opalanie. 

Wybierz wersję