Witamina C – właściwości, działanie i kiedy warto ją suplementować?

Witamina C to jeden z najczęściej stosowanych suplementów diety. Kojarzona z odpornością, jest obecna w wielu domach zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Ale jej rola w organizmie sięga dużo dalej niż tylko wsparcie układu immunologicznego. Poznaj właściwości witaminy C, jej działanie i dowiedz się, kiedy warto sięgnąć po suplementację.

Witamina C – właściwości, działanie i kiedy warto zadbać o jej poziom? - 1

Autorka: Paulina Nowakowska


Pasjonatka zdrowego stylu życia. Interesuje się świadomym odżywianiem i holistycznym podejściem do ludzkiego organizmu.

colostrum

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, to związek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest rozpuszczalna w wodzie, a organizm nie potrafi jej samodzielnie wytwarzać ani magazynować. Dlatego musimy dostarczać ją codziennie z dietą lub suplementami..

suplement colostrum Nutridome

Jak działa witamina C?

Witamina C pełni kluczową rolę w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Neutralizuje wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia organizmu oraz rozwoju chorób przewlekłych. Dzięki temu wspiera zdrowie skóry, serca i układu nerwowego.

Najważniejsze funkcje witaminy C:

  • wspiera układ odpornościowy
  • uczestniczy w syntezie kolagenu (ważnego dla skóry, kości i stawów)
  • działa jako silny przeciwutleniacz – neutralizuje wolne rodniki
  • poprawia przyswajanie żelaza z pożywienia
  • wspomaga gojenie ran

Niedobór witaminy C – objawy i skutki

Choć w krajach rozwiniętych skrajny niedobór witaminy C (szkorbut) występuje rzadko, to łagodny deficyt może się objawiać:

osłabieniem i spadkiem odporności

problemami ze skórą (suchość, pękające naczynka)

wolniejszym gojeniem ran

krwawieniem dziąseł

bólem mięśni i stawów

„Od kiedy zaczęłam regularnie suplementować witaminę C, mam wrażenie, że rzadziej choruję. Nawet jeśli pojawia się infekcja, to trwa krócej i jest łagodniejsza. To moja podstawa w sezonie jesienno-zimowym.”

Katarzyna, 38 lat

Kiedy warto suplementować witaminę C?

Suplementacja witaminy C może być szczególnie korzystna w sytuacjach, gdy codzienna dieta nie dostarcza odpowiedniej ilości świeżych warzyw i owoców, będących jej naturalnym źródłem. 

Warto również rozważyć jej dodatkowe przyjmowanie w okresach zwiększonego stresu, intensywnego wysiłku fizycznego lub w przypadku palenia tytoniu, ponieważ czynniki te zwiększają zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. 

Często pojawiające się infekcje mogą świadczyć o osłabieniu układu odpornościowego, a witamina C jest znana ze swojego pozytywnego wpływu na jego funkcjonowanie. Ponadto jej obecność wspomaga wchłanianie żelaza, dlatego może być pomocna w profilaktyce i leczeniu anemii wynikającej z jego niedoboru. 

W okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm szczególnie narażony jest na działanie drobnoustrojów chorobotwórczych, zapotrzebowanie na witaminę C często wzrasta – wtedy suplementacja może stanowić cenne wsparcie codziennej diety.

Vitamin C and Immune Function. Nutrients, 9(11):1211

Carr AC, Maggini S. (2017).

Kiedy warto suplementować witaminę C?

Na suplementację witaminy C warto zwrócić uwagę, gdy:

dieta jest uboga w świeże warzywa i owoce

organizm jest narażony na stres, palenie tytoniu lub intensywny wysiłek fizyczny

pojawiają się częste infekcje

występuje anemia z niedoboru żelaza (witamina C wspomaga jego wchłanianie)

Naturalne źródła witaminy C – gdzie jej szukać?

Świadoma dieta również pozwala na dostarczenie solidnej dawki witamin.
Uwaga: warto pamiętać, że witamina C jest wrażliwa na wysoką temperaturę, dlatego najlepiej spożywać warzywa i owoce na surowo lub po delikatnej obróbce. Najwięcej witaminy C znajdziemy w:

  • natce pietruszki,
  • papryce (zwłaszcza czerwonej),
  • czarnej porzeczce,
  • kiwi,
  • truskawkach,
  • cytrusach,
  • brokułach i brukselce
kapsułki suplementu colostrum

Witamina C – dawkowanie i bezpieczeństwo

Zalecana dzienna dawka witaminy C dla dorosłych to ok. 75–90 mg. W przypadku suplementacji zwykle stosuje się dawki 200–1000 mg dziennie – w zależności od potrzeb organizmu i zaleceń specjalisty.

Witamina C jest dobrze tolerowana, jednak w bardzo dużych ilościach (powyżej 2000 mg dziennie) może powodować skutki uboczne, takie jak biegunka, bóle brzucha czy kamica nerkowa.

"Vitamin C function and status in chronic disease." Nutrition in Clinical Care, 5(2):66–74.

Jacob RA, Sotoudeh G. (2002).

Witamina C to jeden z kluczowych składników wspierających zdrowie całego organizmu. Pomaga w walce z wolnymi rodnikami, wspiera odporność i wpływa na stan skóry. Choć najlepiej czerpać ją z diety, w wielu sytuacjach warto rozważyć suplementację – zwłaszcza w okresach większego zapotrzebowania. Regularne dostarczanie jej do organizmu może przynieść wymierne korzyści, zwłaszcza w czasie podwyższonej podatności na infekcje.

„Biegam amatorsko i zauważyłem, że po większym wysiłku organizm szybciej się regeneruje, odkąd włączyłem witaminę C do codziennej rutyny. Polecam zwłaszcza osobom aktywnym.”.

Marek, 45 lat

← Starszy post Nowszy post →

Zostaw komentarz