Twoje zakupy
Prezent do zamówienia
Przejdź do koszyka
https://static.nutridome.pl/svg/Nutridome_logotype_brand.svg

Darmowa dostawa tylko w aplikacji pobierz

Olejek lawendowy – właściwości i zastosowanie

Olejek lawendowy dzięki swojej wszechstronności jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej stosowanych olejków eterycznych. Działa nie tylko na piękny wygląd skóry czy włosów, ale przyczynia się również do poprawy naszego samopoczucia, a nawet zdrowia. W jakiej formie stosować olejek lawendowy? Kiedy po niego sięgać i w jakiej postaci jest najskuteczniejszy?

Olejek lawendowy – właściwości

Dzięki swoim potwierdzonym właściwościom uspokajającym i nasennym jest jednym z najczęściej polecanych olejków do aromaterapii. Działa nie tylko kojąco, ale również przyczynia się do łagodzenia stanów lękowych, a nawet przewlekłej depresji.

Co więcej, olejek lawendowy sprawdzi się również na szereg problemów skórnych, głównie za sprawą swoich właściwości bakteriobójczych i wirusobójczych. Działa on również stymulująco na nasz układ odpornościowy i jest naturalnym środkiem przeciwbólowym, redukującym napięcie mięśni.

Polecany do stosowania zewnętrznego, sprawdzi się jako składnik kremów, maści i wcierek, a także jako dodatek do inhalacji, ze względu na kojące działanie na układ oddechowy.

Skład olejku lawendowego

Dobroczynne właściwości olejku lawendowego wynikają bezpośrednio ze składu płatków kwiatu lawendy, z których jest pozyskiwany olejek. Do najważniejszych składników możemy zaliczyć:

- garbniki, które wspomagają wiele procesów regeneracyjnych skóry – działają przeciwgrzybiczo i przeciwalergicznie,

- antocyjany – również działające przeciwalergicznie i przeciwgrzybiczo,

- kumaryny – odpowiadają za uspokajające właściwości olejku lawendowego, a także przyczyniają się do zmniejszenia obrzęków,

- fitosterole i flawonoidy, które wykazują działanie podnoszące odporność, a także mają działanie przeciwgorączkowe,

- składniki mineralne.

Olejek lawendowy - zastosowanie

Olejek lawendowy stosowany jest w wielu maściach, preparatach i olejkach wspomagających walkę z chorobami skóry takimi jak trądzik, łuszczyca czy nawet egzema. Doskonale działa również stosowany w czystej postaci - nałożony miejscowo na zmiany skórne łagodzi je i zapobiega dalszemu namnażaniu się bakterii.

Wykorzystywany jest również do produkcji wcierek, odpowiadających za regulację produkcji sebum, przyczyniając się do odświeżenia skóry głowy. Ma również potwierdzone działanie stymulujące porost włosów, a aplikowany na całą długość sprawi, że włosy staną się widocznie zdrowsze i bardziej lśniące.

Olejek lawendowy jako składnik kosmetyków

Olejek lawendowy w kosmetykach do twarzy wykazuje działanie odmładzające skórę i przyczynia się do wyrównania jej kolorytu, ujędrnia i wygładza. Regularnie stosowany normalizuje pracę gruczołów łojowych, co jest szczególnie ważne dla posiadaczek i posiadaczy cery tłustej, łojotokowej i trądzikowej.

Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do maseczki np. z glinki zielonej lub czerwonej. Glinkę w postaci proszku należy zmieszać z wodą do konsystencji gęstej papki, a następnie dodać kilka kropel olejku lawendowego i pozostawić maseczkę na skórze ok. 20 minut. Dzięki takim zabiegom skóra stanie się odświeżona, oczyszczona, a także bardziej promienna.

Przeciwwskazania do stosowania i ewentualne skutki uboczne

Olejek lawendowy, podobnie jak inne olejki eteryczne, nie jest wskazany dla kobiet w ciąży oraz w okresie laktacji.

Przed użyciem olejku lawendowego warto zrobić również test uczuleniowy. Stosowany w zbyt dużej ilości może wywoływać bóle głowy lub nudności. Olejek lawendowy polecany jest jedynie do stosowania zewnętrznego.


Wybierz wersję