Twoje zakupy
Prezent do zamówienia
Przejdź do koszyka
https://static.nutridome.pl/svg/Nutridome_logotype_brand.svg

Wysyłka gratis od 299 zł

Forskolina (makandi - pokrzywa indyjska)

Nadmierne pocenie się jest niezmiernie kłopotliwe. Co zrobić żeby się nie pocić? Oprócz używania antyperspirantów warto pamiętać o częstej depilacji pach oraz unikać kąpieli w gorącej wodzie, która pobudza do pracy gruczoły potowe. Dużą rolę odgrywa też odzież wykonana z lekkich i przewiewnych materiałów takich jak len, bawełna i jedwab, ale można również skorzystać z dobrodziejstw natury.

Są rośliny, które zadziwiają swoim dobroczynnym działaniem, a co ciekawe co jakiś czas zaskakują coraz to innymi właściwościami. Z reguły powstają one w aptece Matki Natury, która w swej mądrości stworzyła antidotum na wiele dolegliwości. Jednym z wyjątkowych przykładów jest makandi, czyli pokrzywa indyjska. To właśnie z niej pozyskujemy forskolinę – niezwykłą substancję, która przeciwdziała nadciśnieniu, pomaga zrzucać zbędne kilogramy oraz walczyć z chorobą Hashimoto!

Czy makandi, pokrzywa indyjska i forskolina oznacza to samo?

Właściwie tak!


Makandi to nazwa zwyczajowa dla rośliny z gatunku Coleus barbatus, którą  w języku polskim określa się także jako „pokrzywa indyjska” lub „szałwia indyjska”. Forskolina natomiast to substancja, którą pozyskuje się z jej liści i ziela.  Już setki lat temu wykorzystywano ją w medycynie hinduskiej i ajurwedyjskiej, aby leczyć różne przypadłości, a dziś tę wyjątkową roślinę stosuje się jako dopełnienie terapii oraz suplement diety w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia oraz choroby Hashimoto. W ostatnim czasie forskolina robi także furorę jako suplement na odchudzanie. Jak to możliwe, że jedna roślina posiada aż tak szerokie spektrum oddziaływania? Na to pytanie odpowiedzi oczywiście udzieli nam analiza chemiczna! 

Pokrzywa indyjska - skład


Pokrzywa indyjska, a raczej substancja, którą z niej uzyskujemy, czyli forskolina zawiera, m.in.:


alkaloidy (grupa związków alkaicznych o właściwościach przeciwbólowych, znieczulających, przeciwskurczowych i uspokajających);


diterpeny, czyli związki organiczne, które oddziałują bezpośrednio na cyklazę adenylanową. Z kolei cyklaza adenylowa jest enzymem aktywującym cykliczne AMP, które stymuluje lipolizę tłuszczy zapasowych.


Brzmi bardzo naukowo, prawda? 


Już wszystko wyjaśniamy – przyjaznym językiem i krok po kroku! 

Forskolina na nadciśnienie


Już setki lat temu hinduscy zielarze leczyli nią pacjentów skarżących się na kołatanie serca, duszność, bóle głowy, bezsenność oraz uderzenia gorąca. Dziś wiemy, że te objawy występują w przypadku nadciśnienia oraz innych problemów kardiologicznych. Nie zmienia to faktu, że „medycy” z Półwyspu Indyjskiego doskonale wiedzieli co robią, ponieważ forskolina:


    • oddziałuje na neuroprzekaźniki stymulując je do walki z bólem i stanami zapalnymi;

    • powoduje wazodylatację, czyli rozszerzenie naczyń krwionośnych w obrębie mózgu;

    • wspomaga mikro-krążenie krwi;

    • wzmacnia naczynia wieńcowe;

    • normalizuje pracę serca;

    • wycisza i odpręża.


To właśnie te właściwości sprawiają, że leki i suplementy z pokrzywą indyjską włącza się do terapii kardiologicznych oraz stosuje się je w profilaktyce chorób serca. 

Forskolina na odchudzanie


Wydaje się, że zielarze z Dalekiego Wschodu dopiero później odkryli, że oprócz leczenia chorób sercowych, makandi ma jeszcze kilka ciekawych właściwości. Jedną z nich jest oddziaływanie na zapasy nagromadzone w komórkach tłuszczowych! Zacznijmy jednak od początku.


Czy wiesz, że pokrzywa indyjska zwiększa stężenie cyklicznego cAMP? Już wyjaśniamy, o co chodzi w tym medycznym sformułowaniu. cAMP (cykliczny adenozynomonofosforan) to związek, który bierze udział w wielu reakcjach biochemicznych oraz zwiększa poziom podstawowej przemiany materii w komórce. Co bardzo istotne, zwiększa intensywność procesu lipolizy, czyli rozkładu tłuszczu, a jednocześnie aktywuje potrzebę wykorzystania tłuszczu zgromadzonego „na później”. Na pewno się już domyślasz, że makandi, czyli pokrzywa indyjska zawiera jej całkiem sporo. Tym samym ta wyjątkowa roślina pomaga redukować tkankę tłuszczową. 


Oczywiście nic nie zastąpi zbilansowanej diety, wyeliminowania złych nawyków żywieniowych i codziennej aktywności fizycznej, ale warto pamiętać, ze suplementy z forskoliną mogą pomóc pozbyć się „opinek”, „boczków” i innych objawów kulinarnych grzeszków. 

Forskolina na Hashimoto


Wydawałoby się, że roślina, która wspomaga leczenie chorób serca i odchudzanie byłaby spełnieniem marzeń zwolenników medycyny naturalnej. Matka Natura w tym jednak wypadku przeszła samą siebie, ponieważ forskolina hamuje lub spowalnia niektóre reakcje autoimmunologiczne, takie jak regulacja hormonów tarczycy. Co za tym idzie, makandi znajduje zastosowanie w leczeniu choroby Hashimoto, ale nie wolno jej stosować w przypadku nadczynności tarczycy, ponieważ forskolina pobudza produkcję hormonów.  

Wybierz wersję