Twoje zakupy
Prezent do zamówienia
Przejdź do koszyka
https://static.nutridome.pl/svg/Nutridome_logotype_brand.svg

Darmowa dostawa tylko w aplikacji pobierz

Skwalan z trzciny cukrowej i oliwek. Czemu warto go szukać w kosmetykach?

Skwalan jest obecnie jednym z najbardziej pożądanych składników w kosmetykach. Może być stosowany do cery, włosów i pielęgnacji całego ciała. Dlaczego nasza skóra tak bardzo kocha skwalan? Czym różni się ten z trzciny cukrowej od tego z oliwek? Co skwalan ma wspólnego ze skwalenem? Sprawdziliśmy!


Skwalan a skwalen – co to są za substancje?

Skwalen naturalnie występuje w przyrodzie. Możemy znaleźć go w tkankach roślinnych, zwierzęcych, ale także ludzkich. Stanowi ważny składnik płaszcza lipidowego skóry. Skwalen odpowiedzialny jest za ochronę cery przed szkodliwymi czynnikami atmosferycznymi – np. promieniowaniem UV, ale to nie wszystko. Co jeszcze robi skwalen? Chroni skórę przed nadmierną utratą wody, działa przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie, reguluje wydzielanie sebum, a do tego wspomaga proces tworzenia warstwy rogowej naskórka.


Ponieważ produkcja skwalenu drastycznie spada w organizmie już po 25. roku życia, warto sięgać po odmładzające kosmetyki, zawierające skwalan. Co to jest? Skwalanem nazywa się nasyconą postać skwalenu, stanowiącego składnik sebum wydzielanego przez ludzką skórę. Skwalan przyjmuje postać bezbarwnego, bezzapachowego olejku, który może być pozyskiwany w różny sposób. Substancję tę znajdziemy między innymi w kosmetykach do cery dojrzałej.


Jak powstaje skwalan?

Skwalan jest składnikiem pochodzenia roślinnego, ale też zwierzęcego. Choć jego duże ilości znajdują się w wątrobie rekina, ze względów etycznych i ekologicznych w kosmetyce wykorzystuje się skwalan roślinny. Pozyskać go można z ryżu, amarantusa, pszenicy, oliwek i przede wszystkim z trzciny cukrowej. Skwalan wydobywany z trzciny cukrowej jest najbardziej stabilny i ma najczystszą formę. Do jego produkcji wykorzystuje się roślinę cukrowca, która naturalnie występuje głównie w Brazylii. Zarówno skwalan trzcinowy, jak i oliwkowy mają postać suchego olejku. Może być on wykorzystywany w procesie produkcji kosmetyków lub samodzielnie dodawany do gotowych preparatów – wystarczy kilka kropel skwalanu, aby wzbogacić ich recepturę.


Skwalan w kosmetyce – jakie ma właściwości?

Skwalan coraz chętniej wykorzystywany jest przez firmy kosmetyczne – nie ma się co dziwić, bo lista właściwości tej naturalnej substancji wydaje się nie mieć końca. Jak działa skwalan? Oto garść jego walorów, dzięki którym umieszczany jest w rozmaitych kosmetykach.


- Silnie nawilża skórę – polecany jest szczególnie osobom zmagającym się z przesuszeniami.

- Ujędrnia i uelastycznia cerę. Wygładza przy okazji drobne zmarszczki.

- Działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

- Spowalnia naturalne procesy starzenia się skóry.

- Przyspiesza proces gojenia i łagodzi podrażnienia.

- Jest hipoalergiczny. Po skwalan sięgać mogą również właściciele nadwrażliwej cery, skłonnej do uczuleń.

- Neutralizuje działanie wolnych rodników. Pomaga chronić przy tym skórę przed stresem oksydacyjnym.

- Nie zatyka porów. Skwalan może być z powodzeniem stosowany przez osoby z trądzikiem, które obawiają się o komedogenność olejów.


Jak stosować skwalan do twarzy?

Kto powinien sięgać po skwalan? Ze względu na wyjątkowe właściwości tej substancji, mogą ją stosować posiadacze cery suchej – skwalan silnie nawilża głębokie partie skóry. W związku z bakteriobójczym działaniem, olejek skwalan docenią także właścicielki cery trądzikowej. Fakt, że przyspiesza proces regeneracji i spowalnia starzenie naskórka, sprawia, że skwalanu chętnie szukają w kosmetykach również osoby z cerą dojrzałą. O ujędrnienie i uelastycznienie skóry warto zacząć dbać, zanim jeszcze pojawią się pierwsze zmarszczki.


Jak stosować skwalan do twarzy? Możemy to robić na trzy różne sposoby: sięgać po kosmetyki, które w składzie mają już zawarty ten składnik, dodawać kilka kropel olejku do ulubionego produktu (np. kremu, maski) lub stosować go na skórę samodzielnie. Poniżej wymieniamy kilka produktów, w których składzie znajduje się skwalan z trzciny cukrowej bądź oliwek.



- Serum Skwalan Blue Tansy BIOUP możemy stosować rano lub wieczorem na oczyszczoną skórę twarzy. Kilka kropel produktu wystarczy wklepać opuszkami w cerę i poczekać, aż się wchłonie. Ze względu na lekkość formuły i jej błyskawiczne wchłanianie, wspomniane serum można z powodzeniem nakładać też pod makijaż.


- Serum brązujące do twarzy o działaniu liftingującym LAJUU to nowy produkt na rynku. Znajdziemy go w ofercie marki LAJUU, współtworzonej przez Weronikę Rosati. Serum nie tylko odmładza skórę, ale też nadaje jej wygląd muśniętej słońcem. Produkt nakładamy na oczyszczoną cerę, a przed aplikacją kolejnego kosmetyku czekamy 15 minut.


- Hydrofilowy olejek myjący BIOUP nie tylko oczyszcza, wygładza i odświeża skórę, ale dzięki zawartości skwalanu już na tym pierwszym, podstawowym etapie pielęgnacji doskonale dba o jej kondycję i młody wygląd. Olejek doskonale nadaje się do zmywania makijażu. Na wilgotne dłonie należy nanieść odrobinę olejku, rozetrzeć go i umyć twarz powstałą emulsją.


- Balsam po goleniu Monolit – panowie, którzy nie lubią mieć w swojej kosmetyczce wielu różnorodnych produktów, z pewnością docenią właściwości odżywcze balsamu po goleniu ze skwalanem. Wystarczy jeden preparat, by kompleksowo zadbać o wrażliwą męską cerę. Taki balsam po goleniu łagodzi podrażnienia i przyspiesza regenerację skóry, działa odmładzająco i nawilżająco. Zdecydowanie warto mieć go w swojej łazience!


To nie jedyne kosmetyki do twarzy ze skwalanem, które można znaleźć w ofercie Nutridome. Zadaniom specjalnym podoła rewitalizujące serum do twarzy z witaminami Mel Skin oraz aromatyczne serum olejowe na noc marki SLAAP. Fani owocowych ekstraktów mogą zainteresować się również eliksirem rewitalizującym BIOUP na bazie kwasu hialuronowego.


Skwalan w kosmetykach do włosów

Skwalan znakomicie sprawdzi się też w pielęgnacji włosów – szczególnie tych zniszczonych częstym farbowaniem i stylizacją z użyciem ciepła. Dzięki wysokiej zawartości koenzymu Q10 oraz witamin A i E widocznie poprawia kondycję pasm. Odżywia je i regeneruje, zapobiegając puszeniu się. Chroni przy tym farbowane włosy przed wypłukiwaniem się koloru. Fani prostownic i lokówek docenią fakt, że skwalan zabezpiecza przed szkodliwym działaniem wysokiej temperatury. Chroni również wrażliwą skórę głowy.


W jakich produktach do włosów znajdziemy skwalan? Możemy szukać go w szamponach, maskach i odżywkach, ale z powodzeniem możemy też stosować go samodzielnie. Odrobinę skwalanu wystarczy dodać do ulubionej odżywki lub maski. Osoby, które zdążyły już przekonać się do olejowania włosów, mogą zainteresować się olejem tsubaki UDDO lub olejem jojoba Ala. Każdy z nich zawiera w swoim składzie skwalan. Wystarczy zaaplikować kilka kropel takiego produktu na dłonie, a następnie wetrzeć w umyte i wysuszone pasma. Pierwsze efekty powinny być widoczne już po kilku użyciach.


Kosmetyki ze skwalanem to prawdziwy urodowy hit. Mogą być stosowane do każdego rodzaju cery. Sprawdzą się też w pielęgnacji skóry ciała i włosów, a nawet paznokci, czego dowodem jest odżywka Touch Orphica. Dzięki swoim wszechstronnym właściwościom odżywczym, skwalan cudownie nawilża, regeneruje i wzmacnia, a przy tym zatrzymuje procesy starzenia. I jak tu go nie kochać?


Wybierz wersję