Twoje zakupy
Prezent do zamówienia
Przejdź do koszyka
https://static.nutridome.pl/svg/Nutridome_logotype_brand.svg

Darmowa dostawa tylko w aplikacji pobierz

Piperyna z pieprzu czarnego. Kiedy warto po nią sięgnąć?


Czarny pieprz był doskonale znany już w starożytności. Używany w kuchniach całego świata cieszy się niesłabnącą popularnością.

Piperyna z pieprzu czarnego

Jeszcze do niedawna był ceniony wyłącznie za walory smakowe. Dzisiaj wiemy, że jego największą zaletą jest piperyna – główny alkaloid, który ma wiele właściwości prozdrowotnych. Poznaj ją!


Pieprz trafił do Europy ponad 2 000 lat temu. Z północnych Indii przywiózł go Aleksander Wielki. Od tamtego czasu pieprz dodawany był przez Rzymian do każdej potrawy, a nawet do sera czy mleka. W średniowieczu zauważono, że potrawy z dużą ilością pieprzu łagodzą dolegliwości gastryczne po posiłkach. Niedawno naukowcy udowodnili, że zawarta w pieprzu piperyna ułatwia trawienie posiłków i pomaga w walce z nadwagą. 


Czym jest piperyna?

„Pieprz czarny jest, według statystyk, najbardziej popularną przyprawą wykorzystywaną w Polsce oraz w większości krajów na świecie. Sprowadza się go głównie z Indonezji i Indii, ponieważ w krajach tych Piper nigrum Line występuje popularnie w stanie naturalnym” . To właśnie w czarnym pieprzu zawartość piperyny jest największa. Piperyna odpowiedzialna jest za ostry smak przyprawy. Na jej właściwości nie wpływa obróbka termiczna. Co więcej, kształtuje ona około 98% ogólnego wrażenia ostrości w pieprzu . „Zgodnie z normą zawartość piperyny nie powinna być mniejsza niż 4% w przeliczeniu na suchą masę  ”. Ciekawy jest fakt, że im pieprz jest bardziej dojrzały, tym zawartość piperyny mniejsza. Tym samym przyprawa ma mniej pikantny smak. 


Na co jest piperyna? 

Jeszcze kilka lat temu nikt nie myślał o tym, by pieprz wykorzystywać jako lekarstwo na różne dolegliwości. Jednak wielu badaczy udowodniło, że zawarta w nim piperyna ma liczne właściwości, które niosą za sobą wiele zalet. Między innymi obniża ona poziom tłuszczu w krwiobiegu i wspomaga trawienie. Wykazano również, że piperyna może pobudzić pigmentację w skórze . Tę właściwość piperyny stwierdzono u osób z bielactwem nabytym, u których stosowano ją w postaci suplementu diety wraz z fototerapią promieniowaniem UVB.


Piperyna z pieprzu czarnego
Piperyna z pieprzu czarnego


Skąd ta piperyna?

Według wielu badań przeprowadzonych przez naukowców z całego świata największą zawartość piperyny mają ziarna czarnego pieprzu. I to właśnie ten rodzaj przyprawy jest wykorzystywany najczęściej do pozyskiwania piperyny. 

Tabela 1. Zawartość piperyny w różnych rodzajach pieprzu

Rodzaj pieprzu

Zawartość piperyny

pieprz czarny

4,40% - 7,50%

pieprz biały

3,90% - 6,10%

pieprz zielony

4,34% -7,20%

pieprz kolorowy

3,78% - 5,50%

źródło: J. Newerli-Guz, Zawartość piperyny w różnych rodzajach pieprzu dostępnych na rynku trójmiasta, „BROMAT. CHEM. TOKSYKOL.”,  XLIV, 2011, 3.


W jednym ziarenku pieprzu czarnego piperyna to ok. 7,5% całej zawartości. Znajduje się ona w powierzchniowej warstwie ziaren. Pozostałe składniki pieprzu to przede wszystkim: skrobia, woda oraz substancje azotowe i nieazotowe. 

Tabela 2. Skład pieprzu czarnego – z uwzględnieniem zawartości piperyny

Składnik

Zawartość w pieprzu

olejek eteryczny

do 2,6%

woda

13%

substancje azotowe

12%

tłuszcz

7%

skrobia

33,5%

celuloza

13%

substancje rozpuszczalne

nieazotowe

15%

żywice

2%

piperyna

do 7,5%

źródło: M. Kozłowska-Lewecka, W.Wesołowski, J. Borowiecka, Analiza składników olejku pieprzu czarnego i białego oznaczone techniką GC/MS, „Bromat. Chem. Toksykol.”, XLIV, 2011, 4.

Piperyna właściwości 

Główne właściwości piperyny to działanie stymulujące układ trawienny. Substancja doskonale pobudza wydzielanie enzymów trzustkowych, ale też wspomaga szybszy metabolizm. Ma również działanie przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, immunomodulacyjne. Ponadto zapobiega powstawaniu wrzodów i zabija pierwotniaki. Działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. A to nie wszystkie zalety, jakie ma piperyna. Przyspieszenie przemiany materii również trzeba  zaliczyć do tej listy. 


Właściwości lecznicze piperyny

Trudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że suplementacja piperyną może przynieść wiele korzyści dla organizmu. Piperyna jest bardzo silnym antyoksydantem, dzięki temu spowalnia starzenie się komórek w organizmie. Działa moczopędnie, co z kolei pozwala pozbyć się zanieczyszczeń z organizmu. Zwiększa wydatkowanie energii podczas aktywności fizycznej, poprawiając tym samym wydolność organizmu. Ponadto piperyna zwiększa poziom melanocytów w organizmie, które odpowiedzialne są za kolor skóry. Piperyna ma też właściwości antybakteryjnie. Dezynfekuje drogi moczowe i pomaga zwalczyć stany zapalne.

Piperyna właściwości antynowotworowe 

Piperyna właściwości antynowotworowe 

Naukowcy z University of Michigan udowodnili, że piperyna może pomóc w leczeniu i profilaktyce raka piersi. Dodawana do hodowli komórek raka piersi zmniejsza liczbę nowotworowych komórek macierzystych, odpowiedzialnych za rozwój guza. Co więcej, piperyna zmniejsza prawdopodobieństwo powstania przerzutów i ogranicza podziały komórek guza . Wciąż trwają badania, które mają potwierdzić osiągnięcia badaczy z Michigan. Być może w niedalekiej przyszłości powstaną leki na bazie piperyny, które znacząco poprawią jakość życia osób dotkniętych chorobami nowotworowymi.


Piperine NUTRIDOME
Piperine NUTRIDOME


 Piperyna odchudzanie – hit czy kit?

Jedną z najważniejszych właściwości odchudzających piperyny jest jej zdolność do termogenezy. Oznacza to, że spożycie większej ilość składnika podnosi ciepłotę ciała. To z kolei przyczynia się do szybszej przemiany materii. Piperyna pobudza wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie. Dodatkowo poprawia ukrwienie układu pokarmowego, przez co wpływa na zwiększenie wchłaniania składników odżywczych z pożywienia. Wreszcie piperyna skutecznie przyspiesza przemianę materii, a tym samym spalanie tłuszczu. 

To wszystko właściwości, które bez wątpienia ma piperyna. Redukcja tkanki tłuszczowej została zbadana bowiem przez naukowców, którzy wykazali, że ekstrakt z czarnego pieprzu hamuje namnażanie się adipocytów – komórek tłuszczowych. Poza tym piperyna hamuje odkładanie tkanki tłuszczowej u osób, których dieta jest bogata w tłuszcze . Okazuje się jednak, że ta sama piperyna podawana zwierzętom powoduje u nich przyrost masy mięśniowej o ok. 4-7%.

Piperyna efekty – kiedy je zauważysz?

Każdy suplement diety, który ma przynieść efekty musi być stosowany regularnie przez dłuższy czas. Również piperyna. Kapsułki te należy przyjmować przynajmniej przez 4 tygodnie, by zauważyć pierwsze efekty. Jeżeli suplementację połączysz z racjonalną dietą i umiarkowanymi ćwiczeniami fizycznymi, właśnie po takim czasie możesz zauważyć spadek masy ciała o 4-6 kg. Jeśli zastanawiasz się, jak stosować piperynę, podpowiadamy – w  zależności jaką formę piperyny wybierzesz powinnaś stosować od 1 do 2 kapsułek dziennie, popijając je dużą ilością wody. 


Którą piperynę wybrać? 

Piperyna najskuteczniej działa w połączeniu z innymi substancjami, które przyspieszają metabolizm i zmniejszają wchłanianie tłuszczów z pożywienia. Wybierając suplement diety dla siebie, sprawdź, które kapsułki spełnią Twoje potrzeby. Postaw na PIPERINE NUTRIDOME. To suplement diety z 3 ekstraktami: z owoców czarnego pieprzu, z nasion z guarany oraz z liści zielonej herbaty. W dziennej porcji suplementu znajduje się aż 600 mg ekstraktu z pieprzu, w tym 60 mg piperyny, 200 mg ekstraktu z nasion guarany oraz 60 mg ekstraktu z liści zielonej herbaty. To połączenie wzmocni termogenezę Twojego ciała, wspomoże pracę układu pokarmowego i tym samym pozwoli Ci wysmuklić sylwetkę. 


Piperyna – opinie 

Szukasz opinii o piperynie w Internecie? I dobrze. Zawsze fajnie jest wiedzieć, jak inni reagują na działanie suplementu. Pamiętaj jednak, że każdy organizm jest inny. Efekty stosowania suplementu u każdej osoby będą inne. Lepiej zrezygnuj ze stosowania piperyny, jeśli nie jesteś pewna swojego stanu zdrowia. Chociaż nie ma konkretnych przeciwskazań do stosowania piperyny (która przecież każdy z nas spożywa na co dzień, dodając pieprz do potraw), nie stosuj suplementu jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią. 


Piperyna to z całą pewnością jedna z tych substancji, którą można zaliczyć do kategorii superfoods. Warto po nią sięgać, choćby dlatego, że piperyna usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii.


Wybierz wersję